El llonguet és un pa petit i ovalat amb un tall profund a la part superior que el caracteritza. Es troben arreu de Mallorca i Catalunya, i en algunes regions també s’anomenen panets francesos (alerta a no confondre’ls amb els panets d’oli, ja que aquests no en tenen).
Tenen una molla tendra però densa, que forma una espècie de fils quan es trenca per la meitat seguint la ‘veta’ de la grenya.
I, després de tanta explicació tècnica, vos vull avisar que no és una recepta gens fàcil que surti bé. Com la majoria dels pans, no és gens difícil fer-los, però és realment complicat que surtin bé.
Només puc dir-vos que no vos desanimeu i aneu fent diversos intents. Jo vaig tardar mesos en que em sortissin mínimament bé! Tot dependrà del vostre forn, de l’humitat que faci, de com formeu els panets…
Així que ànims i a gaudir d’aquest producte nostre tan fantàstic!
- 400 g de farina fluixa
- 100 g de farina de força
- 10 g de sal
- ~260 g d’aigua
- 25 g de mantega
- 10 g de llevadura fresca
Preparació:
Amassau tots els ingredients excepte la llevadura, jugant una mica amb la quantitat d’aigua perquè cada farina té una absorció diferent. Ha de quedar una pasta no molt blana però, a la vegada, tota la farina ha de ser fàcil d’incorporar.
Deixau fer un repòs de 5 minuts a la pasta i tornau a amassar fins que estigui ben fina. En aquest moment, afegiu la llevadura dissolta en una miqueta de no res d’aigua i seguiu amassant fins que estigui ben incorporada. Tapau la pasta amb un plàstic i deixau-li fer un repòs en bloc de 30 minuts.
En haver passat aquest temps, feis un plec senzill: estirau la pasta en forma de rectangle i plegau-la com si fos una carta (dividiu mentalment el rectangle en tres i plegau primer un terç i després l’altre a sobre). Seguidament, i tenint la part del plec en vertical, enrotllau la pasta damunt ella mateixa formant una barrota; procurant donar tensió així com es va enrotllant. Tornau a tapar la pasta i deixau passar uns altres 30 minuts.
Seguidament, amb el costat extern de la mà i amb una mica de farina, formau unes ‘ales’ a banda i banda de la barrota, i plegau aquestes ales cap enmig, com mostra el dibuix.
Tallau els llonguets d’uns dos dits d’amplada amb un ganivet i posau-los a fermentar en una tela de fil o bé en un paper sulfuritzat. Assegurau-vos que hi espolsau farina perquè no s’enganxin.
Preencalentiu el forn a 230 ºC amb una llauna a dins i deixau fermentar els llonguets tallats uns 20 minuts.
Passat aquest temps, posau els llonguets damunt la llauna calenta i feu-lis un tall longitudinal profund amb un cúter o una fulleta ben esmolada. Posau-los dins el forn i baixau la temperatura a 200 ºC.
La cocció dura aproximadament uns 30 minuts (o fins que tenguin un bon color daurat).
Com la resta dels pans, els podeu posar dins el congelador una vegada cuits per a menjar-los directament en descongelar-los. Una alternativa és treure’ls del forn quan comencin a agafar color, deixar-los refredar, i congelar-los precuits dins bosses de plàstic, de manera que en tenir-ne ganes, anirien directament al forn per a acabar la cocció.
Bon profit!
Bon dia Miquel! Gràcies per aquesta nova recepta,me feia moltes ganes saber fer llonguets perquè m’encanten! Creus que hi puc posar part de farina de integral? Salut!
Hola Maria Antònia! De res! És una recepta especial i no tan fàcil com d’altres, així que he intentat explicar-ho de manera molt detallada. No te donis per vençuda si no te surten perfectes les primeres vegades.
Pel que fa a emprar la farina integral, ho pots fer; encara que te recoman que primer masteritzis la tècnica i després hi facis modificacions. En qualsevol cas, substitueix una part (no tota) de la farina fluixa per la farina integral, de manera que no perdis gaire força (proteïna) en la mescla de farina.
Salut i gràcies!