Benvinguts a aquest nou blog! Aquesta és la primera entrada de FeimSenyorets, i he decidit fer-la d’una cosa que els mallorquins solem enyorar quan som a fora: el pa.
Veureu que l’elaboració no és gaire difícil, i el resultat val la pena, així que animau-vos a provar de fer-lo!
- 10 g de llevadura fresca
- 500 g de farina panificable
- 280 g d’aigua freda
Preparació:
Feis un llevat fonent la llevadura amb un glopet d’aigua i un poc de farina fins que faci una massa que no tengui cos però que sigui bastant viscosa.
Tapau aquesta mescla amb una capa prima de farina per evitar que es formi una crosta a dalt i deixau-ho tovar fins que es vegi que aquesta farina superior ha crullat i la massa ha augmentat el volum (aproximadament uns 20 o 30 minuts).
A continuació, posau la farina, el llevat i l’aigua dins un bol i mesclau-ho tot fins a obtenir una pasta consistent. En arribar a aquest punt, treballau la pasta damunt una taula amb les dues mans.
Amassar aquesta pasta amb energia i mirant d’incorporar el màxim d’oxigen a la massa, deixant reposar petits intervals de 3 o 4 minuts per tal de donar temps a la massa a formar el gluten. Veureu que després d’aquests reposos és molt més fàcil treballar la pasta.
Una vegada es veu que té molta flexibilitat i que forma un tel quan s’intenta estirar vol dir que ja la tenim apunt (es necessita bastant d’amassat per arribar a aquest punt).
Ara és hora de deixar-la reposar dins el bol durant uns 20 minuts per tal que faci una primera tovada curta.
Passat aquest temps, es pot fènyer la pasta (també dit preformat en el món dels forners). Així, donau-li la forma de pa simplement amb moviments de fora cap endins, donant tensió a la superfície i fent que la pasta agafi cos.
Enfarinovau una mica la seva superfície i deixau tovar amb la part lletja (la dels plecs) per avall, damunt un pedaç, tot tapant-lo amb un altre.
Encalentir el forn a uns 220 ºC sense ventilador amb la llauna a dins.
En ser tou (una horeta aproximadament, dependrà de la temperatura de la sala), treure la llauna calenta del forn i posar-hi el pa a damunt, donant-li la volta amb les mans, anant molt alerta de no espatllar el tou (anau alerta a no clavar-hi els dits en agafar-lo).
En ser dins el forn, baixau la temperatura a uns 170 ºC i deixau coure fins que es vegi el color daurat característic (aproximadament uns 40 minuts).
Bon profit!
Don fe que el resultat és un pa mallorquí exquisit!
Jo esper provar-ho qualque dia!^^
Es pa tot sol ha de ser molt bo. Segur que aquest heu és.
Benvingut al món dels bloguistes, Miquel! Aquest pa fa una mengera… I les explicacions que dones, tan detallades, em fan pensar que la teva recepta és un èxit segur.
Nosaltres, com a bons manacorins que som, també deim “senyorets” i els feim per Sant Blai i no per Pasqua. Encara me’n record quan la padrina ens feia anar a l’església amb una senalleta a beneir els senyorets i una partida de caramel. Llavors el capellà t’ungia el coll amb un oli. No he cregut mai en res d’això, naturalment, però segons ella, si feies això el sant tenia cura de la teva gargamella durant tot l’any.
Hola miquel, ahir vaig fer pa i va sortir boníssim
Me va venir de nou que s’aigua hagues de ser freda, jo sempre havia fos sa llevadura amb aigua teba, té res a veure amb so tovar?
Uau! Què bé Xisca! I quina alegria, eh, menjar un pa fet per un mateix a casa?
Pel que demanes de l’aigua, hi ha les dues teories. En el meu parer, si l’aigua és calenta hi ha el risc que el ferment mori (ho fa a uns 40°C) i llavors no tovaria gens. Si es posa amb aigua freda, asseguram que no supera aquesta temperatura i que el procés de fermentació no comença fins més endavant. La temperatura de la massa en realitat puja durant l’amassat, que és quan hi posam energia, i això ja ajuda a que comenci bé el tou. És clar que durant el procés ens hem d’assegurar que estigui en un lloc càlid sobre uns 27°C.
Esper que t’hagi ajudat! Bones festes :)
Siii, gràcies!!!
Bon any!!
Tinc el pal forn!!! Ja fris de pegar bossinada!!!!
Hem estat aquest Sant Abtoni a Manacor i hem duit sobressades casolanes aixi que res millor que aquest pa per fer un bon berenar.
Salut i gràcies!!
Oh! Què bé Montse! Gràcies pel teu comentari!
Has trobat fàcil de seguir les instruccions? Si tens alguna suggerència ho pots dir! ^^
Esper que disfrutis del pa amb sobrassada! De ben segur que passau molt de gust!
Salut i gràcies a tu!
Hola, cuan et refereixes a farina panificable, quina es la de blat o la de blat de força?
Hola Antònia,
La farina panificable és una farina que té una força entre mig de la farina fluixa (la que generalment feim servir per a fer pans de pessic, galletes o coses que no necessiten fermentar) i la farina de força (que s’empra per a fer brioixos, ensaïmades…). Si vas al teu forn de confiança en pots demanar i probablement que te’n venguin. Si no en trobessis, una opció seria mesclar un 60% de farina fluixa amb el 40% restant de farina de força, per aconseguir una força aproximadament equivalent a la de la farina panificable.
Gràcies pel teu comentari i que et surti molt bé el pa!
Moltes gràcies per les teves paraules, M. Carme!
El pa moreno el pots fer posant la meitat de farina integral (o morena, que canvia el grau de mòlt) amb l’altra meitat de farina de força. Per a comprar-les, a molts supermercats les pots trobar (a mercadona en tenen). Si no en trobessis, pots anar a tendes especialitzades on venguin coses a granel.
Gràcies de nou i salut!
Gràcies, al final vaig optar per farina de xeixa, surt un pa molt bo, i duran gairebé una setmana. Esper ses teves noves receptes. Una abrassada.
Ho hem provat de fer i ha sortit boníssim!
Moltes gràcies per aquesta recepta tan ben explicada!
Moltes gràcies Jaume!
Visc a Alemanya des de fa 9 anys i el que més anyor és el pa pagès de Ca’n Tomeu a inca i uns bons pebres blancs per fer un bon trompó.
Pels comentaris veig que surt bo així que ho provaré de fer :)
Tenc unes preguntes:
quan li donam la volta per posar-ho al forn, sa part lletja es la que queda damunt no?
la llauna va enmig del form o un puesto mes avall?
gracies per aquesta recepta!
Hola Xavier! Gràcies pel teu comentari.
Sí. Exacte. La part ‘lletja’ és la dels plecs que ha fermentat per avall i és la que queda a damunt a l’hora d’enfornar. D’aquesta manera el pa té per on obrir.
La llauna hauria d’anar al terç inferior del forn de manera que el pa no quedi massa alt. No interessa que la crosta es desenvolupi massa aviat!
Esper que te surti bo!
Una aferrada!