Pa de suc de panses

Pa de suc de panses


Aquest pa no és senzill, però és pura màgia. Només amb panses, aigua, farina i sal surt aquesta cosa tan espectacular. Té uns aromes dolços i és pura delícia de menjar.
En aquests temps de confinament molts som a casa i és fàcil posar-nos alguna alarma per a vigilar el pa! Encara que siguin moltes hores de fermentació, no cal estar-hi a damunt sempre! Deixau-ho fer i segur que el resultat d’aquest lent procés trobau que compensa.

PA DE SUC DE PANSES
Ingredients pel suc de panses:

  • 100 g de panses sultanes
  • 10 g de sucre
  • 250 g d’aigua

Ingredients pel pa

  • 200 g suc de panses
  • 200 g farina a la pedra (integral)
  • 800 g farina panificable
  • 400 g aigua
  • 15 g sal

Elaboració:

Triturau les panses, el sucre i l’aigua amb una batedora durant 3 minuts, fins que sigui ben fi.

Tapau aquest suc amb un paper de film transparent fixant-vos amb què sigui hermètic (això vos permetrà evitar les olors a casa i veure l’efecte de la fermentació) i deixau-ho fermentar al lloc més calent de la casa (idealment a 30 ºC) durant 48 hores, remenant 1 o 2 vegades per dia.

Passats aquests dos dies (hauríeu de veure el film abombat i bombolletes al suc), passau-ho per un colador ben prim i descartau tota la part sòlida.

Seguidament, mesclau 200 g del suc amb 200 g de farina integral. Deixau fermentar a 30 °C unes 2 hores (fins que dobli el volum).

Amassau aquest preferment amb la resta d’ingredients, fins que el gluten estigui ben format.

Deixau reposar la massa dins un bol i fermentau-la a temperatura ambient (calenteta si pot ser) durant unes 10 hores o tota una nit.

Passat aquest temps, formau la peça amb la forma que més us agradi (pot ser rodona, barrota, panets..) i posau-la damunt un pedaç. Fermentau de nou durant 1 o 2 hores més fins que vegeu que ha crescut quasi el doble del volum que tenia abans.

Preencalentiu el forn a 250 ºC amb una safata a mitja alçada i una a baix de tot. En ser calent, feu uns talls a la superfície del pa per a ajudar-lo a créixer dins el forn i posau-ho damunt la safata superior (consell: recomano que el poseu primer damunt un paper de forn, feu els talls i després lliscau-ho damunt la llauna calenta del forn). Immediatament després, afegiu uns 400 ml d’aigua a la safata de sota perquè generi vapor i tancau la porta del forn tot d’una.

Baixau la temperatura a 200 ºC i deixau coure, sense obrir la porta, durant uns 25 minuts.

Obriu ara la porta del forn per a deixar sortir el vapor i retirau la safata de sota per si encara queda gens d’aigua no evaporada. Deixau coure uns altres 35 minuts o fins que la superfície del pa sigui ben cuita i s’hagi format crosta.

Nota: El suc es conserva bé a la gelera (4 ºC) durant 10 dies sempre i quan cada dia es remeni per evitar la formació de fongs a la superfície. Amb el que us sobri podeu començar una massa mare simplement afegint-hi farina i deixant fermentar!

Bon profit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *