Pastís d’avellanes i mantega cuita

Pastís d'avellanes i mantega cuita


Aquests dies han estat un poc relaxats i, per això, m’he decidit a avançar feina i cuinar unes quantes receptes que vos aniré posant al blog!
El pastís que teniu a continuació mescla avellanes torrades amb mantega cuita, marró. Per damunt duu una cobertura de xocolata negra, que fa que la combinació de la seva amargor amb la dolçor de la coca en sí sigui una combinació acertada.
Vos diré també que jo pas més gust de menjar el pastís tret de la gelera, amb aquell punt de fredor que no té el primer dia en ser recén cuit. Animau-vos a fer-lo, perquè si teniu un fillol de dos anys, vos felicitarà com ho ha fet el meu, dient que no era bo, sinó que ho era molt, i que la propera vegada que hi tornés n’havia de fer tres d’aquests..! :)

PASTÍS D’AVELLANES I MANTEGA CUITA
Ingredients:

  • 140 g d’avellanes crues (180 g a la versió sense gluten)
  • 225 g de mantega
  • 1/2 branca de vaïnilla
  • 170 g de sucre en pols
  • 40 g de farina (a la versió sense gluten no posar-ni)
  • 6 blancs d’ou
  • 45 g de sucre granulat

Per la cobertura:

  • 125 g de xocolata negra (al 70 % de cacau)
  • 50 g de nata líquida
  • una cullerada de cafè soluble

Preparació:

Posau les avellanes damunt una llauna al forn, a una temperatura d’uns 175 ºC, de 12 a 15 minuts. Deixau-les refredar.

Tallau un cercle de paper sulfuritzat de la mida del motlle que tengueu; untau els costats del motlle amb un poc de mantega i posau-hi el paper al fons. Aquest servirà perquè no se’ns espenyi la part inferior del pastís en treure-li el motlle.
Posau la mantega amb les llavoretes de la vaïnilla dins una pella i cuinau-la sense deixar de remenar a poc a poc fins que la mantega torna marró. En aquest moment, fa una bona olor de mantega cuita! Aturau el foc tot d’una que vegeu que agafa color, perquè amb la inèrcia tèrmica acabarà de coure un poc més. Deixau-la refredar una estona i colau-la amb un filtre de cafè.

Pelau i capolau les avellanes i mesclau-les amb el sucre pols i la farina dins un bol. Alertau en triturar-les, però, perquè si ens passam correm el risc que comencin a mollar l’oli que tenen i tendríem una pasta d’avellana, cosa que no ens interessa per aquesta recepta. A baix teniu una foto de quin aspecte haurien de tenir una vegada capolades.

Pujau ara els blancs d’ou a punt de neu amb el sucre granulat i, en estar, anau-los incorporant a la mescla d’elements secs, alternant amb la mantega colada. Un terç cada vegada fins que estigui tot ben mesclat. Anau alerta en aquest pas de no abaixar els ous, intentant fer moviments envolvents amb una espàtula per no perdre gaire aire (pensau que la recepta no duu llevadura, per tant, no podem abaixar gaire la mescla en aquest pas).

Posau la mescla dins el motlle preparat anteriorment i coeu al forn durant uns 40 minuts (anau comprovant a partir de la mitja hora el punt de cocció amb un escuradents igualment…).
Una vegada cuita, podeu donar la volta al pastís i posar-hi un poc de sucre pols per damunt o bé fer l’opció que jo he triat, que és fer una cobertura de xocolata negra, la qual vos recoman pel contrast de gustos que hi produïrà.

Per a la cobertura, foneu la xocolata amb la nata al bany maria i incorporau-hi també el cafè soluble. Quan estigui tot fos i homogeni, posar-ho per damunt el pastís.

Deixau-ho reposar fins que la cobertura agafi consistència. Veureu que dura uns quants dies tapat a dins la gelera, i com més va, més bo és!

ALERTA!!: A la versió sense gluten canviau els 40 g de farina per 40 g més d’avellanes, que actuaran de manera similar en la consistència final del pastís. Així, posau 180 g d’avellanes en comptes de 140.
Bon profit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *