Galletes d’oli

Galletes d'oli

Aquesta és una recepta molt típica de Mallorca i que a tots els mallorquins els agrada: les galletes d’oli. Són molt conegudes gràcies a la casa ‘Quely’ que en fa moltes i les exporta, però a l’illa n’hi ha moltes altres marques que en fan i moltes cases particulars també.

La recepta que teniu a continuació és basada en l’original de ‘Ses Garroveres’ de Manacor, però l’he feta un poc més concreta amb el meu criteri personal (hem passat de les mesures de ‘dos dits’, ‘un poc’ o ‘fins que en vulgui’ a ‘grams’, que és una unitat molt més precisa i que vos ajudarà a poder reproduir les galletes d’una manera més fidel) ;)

Menjau-les trempades amb oli, amb formatge, amb sobrassada, crema de xocolata, etc, etc, etc. o simplement totes soles! Vos assegur que agraïreu tenir-ne un pot al rebost per anar fent…

GALLETES D’OLI
Ingredients:

  • 225 g d’aigua
  • 140 g d’oli
  • 25 g de llevadura fresca
  • 7 g de sal
  • 485 g de farina

Preparació:

Posau dins un bol l’aigua, l’oli, la llevadura i la sal i foneu-ho tot bé. En ser ben fos, posau-hi la farina i pastau aquesta massa durant una estona (deixant-la reposar uns minuts si veis que se fa difícil de treballar, però no gaires; perquè no volem que comenci a fermentar abans d’hora). En ternir-la ben pastada, estirau-la amb una aprimadora fins que quedi del gruix de mig dit. Plegau-la per la meitat i tornau-la a estirar fins a tenir el gruix de la meitat d’un dit una altra vegada. Això permetrà que, una vegada cuites, siguin més fàcils de d’obrir per la meitat.

Ara, amb un talla-pastes de forma rodona, feis les galletes (podeu utilitzar un tassonet petit, però com que és tancat i l’aire queda a dins, serà una mica més dificultós fer les formes). Anau-les posant damunt una llauna untada d’oli. Ajuntau les sobres de la pasta que encara no siguin galletes, tornau-la a estirar i a fer-ne més; fins que no en quedi.

Deixau fermentar les galletes ja fetes en un lloc lliure de corrents d’aire i a temperatura ambient (que no faci molt fred). El forn aturat és un bon lloc.

Passada una hora aproximadament o quan les galletes hagin doblat el seu volum, més o menys, posau les llaunes dins la gelera (nevera) de manera que la fermentació es pausi (gràcies al fred). Així aconseguirem que el temps que s’encalenteix el forn i el temps que es cou una llauna, la que espera no seguirà fermentant, sinó que conservarà el punt òptim de tovat.

Encalentiu el forn a 170 ºC sense ventilador. Just abans de posar la llauna al forn, pitjau amb la punta d’un dit la part central de cada galleta i enfornau cada llauna durant uns 35 minuts o fins que siguin dauradetes.

Deixau-les refredar i posau-les després dins un pot hermètic, on hi poden durar unes setmanes!

Bon profit!

10 pensaments a “Galletes d’oli

  1. mariantònia guardiola

    Just estava cercant aquesta recepta!!!

    Has provat amb farina integral? Serien les mateixes proporcions?
    I per afegir llavors: sèsam, pipes…? Ho mesclam amb la massa?

    Són variacios d la mateixa galleta.

    Respon
    1. fs_administrador Autor de l'entrada

      Hola Maria Antònia, i gràcies pel teu comentari!!
      No ho he provat amb farina integral, tot i que han de sortir ben igual! La quantitat no serà exactament la mateixa perquè les absorcions són diferents, però no hauria de variar gaire. Amb un poquet d’ull per a saber si la pasta està al nivell de consistència adequat, les pots fer amb la farina que vulguis (i, fins i tot, fer-ne mescles!).

      Si hi vols posar elements sòlids, te recoman que els hi posis al final de l’amassat, quan la pasta estigui una mica destensada; fent-li una altra pastada només per a integrar-los.
      Una aferrada!!

      Respon
    1. fs_administrador Autor de l'entrada

      Quina meravella, Tòfol! Estic encantat que facis tantes receptes i te surtin tan bé! ;)
      La diferència de temps al forn podria ser per una lleugera diferència de temperatura entre un forn i un altre…
      Una aferrada per a tots!

      Respon
    1. fs_administrador Autor de l'entrada

      La veritat és que no ho he provat mai, però per a fer-les amb herbetes o coentes simplement faria igual la massa i hi afegiria les herbes a gust o, en el cas de voler-les coentes, pebres coents (‘guindillas’) triturats o bé una mica de pebre bord coent (que, en aquest cas, també li donaria un color vermellós).

      Respon
  2. Joana Maria

    Algú em va dir (ho he provat i és vera) que un bon motlle per fer galletes d’oli son els colls d’una botella de plàstic, el tros més dur on s’enrosca el tap. Si és una botella de 2 litres surt mida Quelitas, amb el d’una garrafa queda mida galleta grossa. Després de fer-li la forma rodona es pot aixafar una mica amb els dits per aconseguir que sigui més ovalada. Gràcies per la recepta!

    Respon
  3. Nofre

    Ses galletes de ses Garroveres son millors que les Queli,, gran recepta, si els del Bully la tenguesin la donarien d’entrant, donc fe

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *