Pa de Sant Jordi

Pa de Sant Jordi


El Pa de Sant Jordi s’ha tornat un element tradicional de la festa de Sant Jordi a Catalunya, i es pot trobar en moltes fleques arreu. Fou creat pel forner barceloní Eduard Crespo devers el 1980 i difós pel Gremi de Flequers de Barcelona (és on el vaig aprendre a fer jo).
És un pa fet amb tres pastes diferents, i enriquides amb diversos ingredients: Una pasta de formatge, una de sobrassada i una de nous. Com podeu veure a la foto, l’efecte que es vol aconseguir és crear la senyera en tallar-lo amb els diferents colors de les masses.
Si no surt perfecte la primera vegada que el feis, no passeu pena! És normal i potser requereix un poc de pràctica.
És una elaboració un tant laboriosa però val la pena fer-la només per l’aroma que desprèn aquest pa! És un goig :)
Salut i bon Sant Jordi!!

PA DE SANT JORDI
Ingredients per a la massa de nous:

 • 500 g de farina de força
 • ~280 g d’aigua
 • 12 g de sal
 • 50 g de sucre
 • 20 g de mantega
 • 12 g de llevadura fresca
 • 200 g de nous trossejades

Ingredients per la massa de formatge:

 • 500 g de farina de força
 • 200 g de formatge parmesà (o un altre) ratllat
 • 6 g de sal (si posau un altre formatge que no sigui tan gustós
 • ~300 g d’aigua
 • 12 g de llevadura fresca

Ingredients per la massa de sobrassada:

 • 500 g de farina de força
 • ~280 g d’aigua
 • 5 g de sal
 • 12 g de llevadura fresca
 • 200 g de sobrassada

Preparació:

Començau preparant la massa de nous mesclant tots els ingredients menys les nous. Amassau-ho bé fent reposos d’uns minuts si veis que costa molt pastar. Deixau reposar la massa tapada amb un plàstic mentres seguiu fent les altres elaboracions.

Seguiu pastant la massa de formatge, però aquesta vegada feis-ho amb tots els ingredients, formatge inclòs. Recoman que no fagueu servir una ‘imitació’ de formatge parmesà (el que ens venen per a posar a les pastes) sinó parmesà no massa curat ratlladet ben petit. Cobriu la massa amb un plàstic i deixau-la reposar.

Finalitzau fent tercera massa amb tots els ingredients menys la sobrassada. Tapau-la amb un plàstic perquè reposi sense assecar-se.

Seguidament, agafau la primera massa i incorporau-hi les nous tallucades. Al començament pareix que n’hi ha moltes, però ja veureu que com anau pastant es van incorporant perfectament. Amassau bé fins que tengueu un repartiment homogeni de nous.

Repetiu el mateix procés amb la tercera massa i la sobrassada i tornau-ho a tapar tot amb plàstic perquè reposi 10 minuts.

Passat aquest temps, agafau una primadora i estirau les tres masses tal com mostra el dibuix, tallant a tires de 10 cm d’ample la de sobrassada i la de formatge, de manera que quedin cinc tires de formatge i quatre de sobrassada.


A continuació, començau posant una tira de pasta de formatge damunt la pasta de nous, alineant bé els costats. Anau apilant les tires alternant una de cada color fins a completar la pila amb la darrera tira de formatge, com mostra el dibuix. Si heu posat farina per a ajudar-vos amb l’estirat de les masses, podeu ajudar-vos d’un pinzellet i una mica d’aigua perquè les tires s’enganxin bé una amb l’altra.

Enrotllau ara amb la pasta de nous tota la pila, fent servir també una mica d’aigua per les parets perquè s’aferrin bé les pastes entre sí.

El següent pas és tallar amb un ganivet de pa (amb serra) rodanxes de 5 cm d’amplada (o 3 dits), de manera que dividim la peça en 6 trossos (i, per tant, ens sortiran 6 pans). Espolsau aquestes peces amb farina i posau-les damunt una llauna (o les que facin falta) amb paper sulfuritzat (paper de forn) deixant un espai de dos dits per banda al menys.

Tapau-ho tot amb un plàstic i deixau-ho fermentar en un lloc càlid durant una hora.

Passat aquest temps, enceneu el forn a 220 ºC i posau-hi un recipient metàl·lic a dins a la part més baixa. En aquest mateix moment, també, donau la volta als pans anant alerta a que no es deformin, tornau-los a tapar i deixau fermentar 30 minuts més.

Enfornau els pans durant uns 30 minuts. En el moment de posar-los al forn, tirau mig tassó d’aigua dins el recipient metàl·lic calent que heu col·locat abans, de manera que genereu vapor per ajudar el pa a acabar de desenvolupar dins el forn.


Quan sigui fred, el podeu tallar (procurau tallar en sentit perpendicular a les ratlles de la pasta de sobrassada per tal que es vegin bé les quatre barres) o congelar-lo sencer. En aquest darrer cas, quan el volgueu consumir, deixau-lo descongelar una horeta, posau-lo al forn durant 10 minuts i deixau-lo refredar abans de menjar-vos-el per a conseguir millors resultats!

Bon profit!

2 pensaments a “Pa de Sant Jordi

 1. Maria Antònia

  Bon dia Miquel des de sa roqueta malmenada,encara ets per Amèrica? A quest pa deu dur una feinada però miraré si el faig…salut i sort!

  Respon
  1. fs_administrador Autor de l'entrada

   Sí, Maria Antònia! Encara sóm per Amèrica! ^^
   Gràcies pel teu comentari, i a veure si t’animes a fer el pa que, encara que és cert que duu molta feina, en surten molts i els pots congelar una vegada fets! ;)
   Salut!

   Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *