Aquesta he de dir que és una quiche que val la pena provar de fer, ja que el resultat sorprèn bastant. La combinació de la dolça ceba caramel·litzada amb un toc de mostassa, el gust característic de la colflore i el formatge suís fan que la boca comenci a salivar fins i tot abans de posar-s’hi! ^^
Pel que fa a la pasta, aquesta recepta (que és una mescladissa de receptes que he anat provant) és fantàstica perquè no necessita coure abans i queda perfectament cruixent i difícilment reblanirà en ser cuita.
La ceba caramel·litzada vos recoman que la feu amb antelació, ja que dura molt si la guardau dins un pot hermètic i vos pot servir per acompanyar molts plats..!
Avui vos deix amb unes quantes fotografies del procés, perquè tengueu un poc més d’idea de com va, tot i que no és GENS complicat.
Vos anim a fer-la i a que digueu com vos ha sortit!
- 160 g de farina
- 12 g de farina de blat de moro
- un polset de sal
- 85 g de mantega a temperatura ambient
- 1 ou
Per la ceba:
- 2 cebes grosses
- 150 ml de sucre
- 150 ml de vinagre de poma
- 150 ml d’oli
- sal i pebre bo
Pel farcit:
- 1 colflore petita o mitja de grossa
- Una cullerada grossa d’una bona mostassa
- 2 ous
- 120 ml de nata líquida
- Formatge gruyere
- Formatge parmesà
- sal i pebre bo
Preparació:
Encalentiu el forn a uns 200 ºC amb ventilador. Posau dins una safata (d’aquestes de vidre) la colflore neta i esflorada a petits caps (sense que sigui tallada), com veis a la fotografia inferior.
Deixau-la coure fins que sigui daurada i, mentres, anau fent la resta de la recepta.
Per a la ceba confitada, tallau la ceba en juliana i posau-la dins una greixonera o una pella amb suficient fondària. Afegiu-hi tot d’una el sucre, vinagre i oli i remenau-ho. Deixau coure a foc elevat i sense tapar, remenant ocasionalment, fins que vegeu que deixa de fer vapor. En aquest moment, abaixau el foc i seguiu cuinant-lo sense descuidar-ho, ja que el caramel que comença a fer es podria aferrar fàcilment. En veure que comença a agafar color marró, posau-hi un bon pols de sal i pebre bo i retirau-ho del foc.
Per la pasta, simplement mesclau els ingredients secs per una banda (farines i sal) i per l’altra mesclau la mantega fins que tengui la textura d’una pomada i afegiu-hi l’ou. En ser ben homogeni, posau-hi la mescla d’ingredients secs i pastau-ho fins a obtenir una pasta sòlida i sense grums. Deixau-la reposar una estona dins una bossa de plàstic a la gelera.
Mentrestant, preparau la mescla pel farcit: bateu els dos ous i afegiu-hi la nata i el formatge suís ratllat (sigueu generosos). Rectificau de sal i afegiu un poc de pebre bo.
Per estirar la pasta, com que té bastanta mantega, vos puc aconsellar posar-la entre dos papers sulfuritzats (d’aquests de forn) i estirar-la amb una aprimadora. En tenir-la ben rodona i primeta, llevar els papers i posar-la dins un motlle (no és necessari untar-lo) assegurant-mos que queda ben aferrada a les voreres. Tallar el sobrant que surt pels cantons.
Ara només falta muntar-la: Escampau la cullerada de mostassa damunt la base de la pasta i repartiu-hi una capa de ceba caramel·litzada, sense incorporar massa oli de la ceba.
Posau la colflore per damunt i, finalment, la mescla d’ous, llet i formatge. Espolsau un poc de formatge parmesà ratllat per damunt i al forn!
Vos recoman una temperatura de 170 ºC, amb ventilador i teniu-la fins que punxeu amb un escuradents i surti eixut!
Bon profit!
Miquel, he fet la la quiche, i m’ha quedat super bona. Tal vegada una mica dolça, peró els meus fills han flipat!!! Crec que no vaig posar gaire sal, peró així i tot Boníssima!!